top of page
Etsi
  • Writer's pictureBrigitta Kecskés

A beltéri levegő minősége: a útmutató lakásvásárláshoz. Fókuszban a szellőzés fontossága

A beltéri levegő problémái komoly aggodalomra adhatnak okot a lakásvásárlók vagy bérlők számára. A szellőzés és a beltéri levegő minőségének biztosítása ezért kulcsfontosságú, amikor új otthon vásárlását fontolgatja. Ebben a cikkben gyakorlati tanácsokat osztunk meg azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes ellenőrizni a lakás teljes állapotát a döntés meghozatala előtt.

Lakásválasztáskor a beltéri levegő fontos tényező. A beltéri levegő minőségét számos tényező befolyásolja, többek között a szellőzőrendszer, az építőanyagok és az otthon általános állapota. Ezért fontos, hogy a döntés meghozatala előtt számos dologról tájékozódjon.


A lakás beltéri levegőminőségének felmérésekor figyelmet kell fordítani olyan kérdésekre, mint a szagok, a nedvességnyomok, a szelepek állapota és az épület általános állapota. Az olyan részletek, mint a konyhai és fürdőszobai szellőzők, a padlólapok és az épület körüli talaj lejtése szintén fontos szempontok.


Fontos, hogy tájékozódjon az épület javítási előéletéről, a jövőben tervezett javításokról és az épület általános karbantartási gyakorlatáról. Az épület állapotfelmérések, az alapállapot-felmérések és a hosszú távú tervek (PTS) szintén olyan információforrások, amelyek segíthetnek a döntés meghozatalában.


Amikor elmegy egy ingatlan megtekintésére, mindenképpen alaposan ismerje meg a lakást. Tudja meg, hogy a lakást átvizsgálták-e, és figyeljen az ott észlelt szagokra. A szaglás fontos eszköz: ha a lakás dohos vagy szúrós szagú, az a beltéri levegővel kapcsolatos problémák jele lehet. Győződjön meg arról is, hogy a lakás rendelkezik-e működő elszívó- és pótlólégtelenítő szellőzőkkel, és hogy ezek felületei tiszták-e.


Ne felejtse el ellenőrizni a lakásban található felszíni anyagok állapotát sem. A nedvesség vagy penész nyomai, a lepergő festék vagy a sötétedő bevonatok a beltéri levegő problémáira utaló jelek lehetnek. Kérdezze meg azt is, hogy a felületeket nemrégiben újrafényezték-e, és ha igen, miért.


Különösen fontos ellenőrizni a fagyasztók, mosógépek, vízkészülékek és padlóösszefolyók körüli felületeket. Ellenőrizze, hogy a talaj lejt-e az épülettől távolabb, és hová vezetik az esővizet és a felszíni vizeket.


Mielőtt döntést hozna, nézze meg a bérbeadói igazolást és az említett dokumentumokat. Tudja meg, milyen javításokat végeztek és terveznek. Volt-e az épületben alapvető állapotfelmérés? Milyen a szellőzőrendszer? Van-e az épületben vízszigetelés, nedvességszigetelés?


Végül kérdezze meg az eladót vagy a bérlőt, hogy milyen nyilatkozatokat és dokumentumokat szeretne csatolni az okirathoz vagy a bérleti szerződéshez. Ne kötelezze el magát (pl. foglaló kifizetésével), amíg ezeket meg nem nézte.


Mindenkit arra biztatunk, hogy lakásvásárláskor vegye figyelembe a beltéri levegő minőségét. Az IVAeris Kft. szellőztető berendezéseket telepítő és karbantartó cégnél tudjuk, hogy a minőségi szellőztetés mennyire fontos az Ön lakókomfortja és egészsége szempontjából. Kérdése van? Szívesen segítünk Önnek, keressen minket bizalommal!


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE

IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hu

3 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page