top of page
Etsi
  • Writer's pictureBrigitta Kecskés

A szellőzés rendszeres ellenőrzése - milyen gyakran végezzük?

A szellőzőrendszer működése fontos része az egészségnek és a komfortérzetnek az otthonunkban. A rendszeres ellenőrzés és tisztítás biztosítja, hogy a szellőzőrendszer hatékonyan működjön, és a beltéri levegő tiszta maradjon. De milyen gyakran kell ellenőrizni a szellőzést a lakóközösségeknél?

A korábbi előírások szerint a szellőzőcsatornákat lakóépületekben 10 évente, középületekben pedig 5 évente kellett tisztítani. Ma már eltörölték az évenkénti tisztítás követelményét, helyette a szellőzőcsatornák rendszeres ellenőrzésére és szükség esetén tisztítására vonatkozó követelményt léptették életbe.


A tisztítási időközöket számos tényező befolyásolja, többek között a lakókörnyezet, a forgalom és a környék egyéb kibocsátásai. Városi központokban és zsúfolt területeken akár 10 év is túl hosszú idő lehet a szellőzőcsatornák tisztítására. Ezekben az esetekben a tisztításnak gyakoribbnak kell lennie, például 5-7 évente. Egyes területeken a tisztítási időköz hosszabb is lehet, ha a környezet egyébként tiszta és a szellőzés hatékony.


A szellőzőrendszer karbantartásakor fontos a rendszer tűzbiztonságának ellenőrzése is. A szellőzőcsatornákban felhalmozódó por és zsír növeli az épület tűzterhelését, és legrosszabb esetben tűz terjedését okozhatja. A megfelelő tűzvédelmi csappantyúk és szelepek a szellőzőrendszer tűzbiztonságának lényeges részét képezik.


Az, hogy a lakók maguk állítják be, üzemelik be a rendszert és ezt önkezűleg újítják fel, problémákat okozhat a szellőztetés teljesítményében. Például a szelepek elzárása, vagy az elszívó ventilátorok nem megfelelő működése (megakadályozhatják a levegő megfelelő áramlását, és hatással lehetnek a lakók komfortérzetére és a szerkezet egészségére). Ezért elengedhetetlen a szakszerű ellenőrzés és karbantartás.

Az IVAeris Kft. szakértője a szellőztetés telepítésének és karbantartásának. Tanácsot és útmutatást nyújtunk a megfelelő tisztítási időköz meghatározásához, valamint elvégezzük a szükséges karbantartásokat és javításokat. A szellőzőrendszerek rendszeres ellenőrzése és karbantartása fontos a lakók egészsége és jóléte szempontjából. A lakóközösségeknek rendszeresen ellenőrizniük kell szellőzőcsatornáikat, és szükség esetén tisztítaniuk kell azokat, figyelembe véve a környezet, a forgalom és más kibocsátások hatását.


Az IVAeris Kft. elkötelezett amellett, hogy szakértői szolgáltatást és tanácsadást nyújtson a szellőzőrendszerek karbantartásával kapcsolatban. Tisztában vagyunk azzal, hogy minden ügyfél egyedi, ezért arra törekszünk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújtsunk mindenkinek. Ha bármilyen kérdése van a szellőzés karbantartásával, vagy ellenőrzésével kapcsolatban, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. Szívesen segítünk abban, hogy az Ön épületének szellőzőrendszere hatékonyan és biztonságosan működjön.


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hu


16 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page