top of page
Etsi
  • Writer's pictureBrigitta Kecskés

A szellőztetés karbantartása és szervizelése - A bérlő és a társasházkezelő felelősségei

A szellőztetés karbantartásával és szervizelésével kapcsolatos, ebben a cikkben említett feladatmegosztás általános gyakorlat, amely lakáscégenként eltérő lehet. Az egyes lakótársaságoknál a felelősségek megosztását külön-külön kell tisztázni, mivel az eltérhet az itt említett felelősségmegosztástól.


A bérlőnek fel kell vennie a kapcsolatot az épületkezelővel, vagy a karbantartó céggel, hogy megtudja, milyen karbantartást végeznek az épületben, és mi az épületkezelő cég, és mi a bérlő felelőssége.


A szellőzőrendszer működése és karbantartása nagyon fontos a beltéri levegő minősége szempontjából. A mechanikus szellőztetés a modern épületekben gyakori rendszer, és karbantartása mind a lakók, mind a lakásszövetkezet felelőssége.

A lakásszövetkezet felelőssége, hogy a szellőztetőberendezés megfelelően működjön, és a csatornák jó állapotban legyenek. A szellőzőrendszernek rendeltetésszerűen kell működnie és megfelelően szabályozottnak is kell lennie. A lakótársaság felelőssége továbbá a frisslevegő-szűrők cseréje és a berendezés rendszeres tisztítása. Célszerű, ha a lakástársaság karbantartási szerződést köt a telepítő és karbantartó céggel, hogy a karbantartás egy egyeztetett ütemterv szerint történjen.


A bérlő felelőssége, hogy a szellőzőszelepeket és az elszívót vagy a páraelszívót tisztán tartsa a portól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől. A lakók kötelesek a szellőzőrendszert az utasításoknak megfelelően használni és a szellőzőket tisztán tartani. Fontos, hogy a szellőzőrendszert használják, és ne kapcsolják ki teljesen.


A lakó felelőssége az is, hogy a pótlólagos szellőzőnyílásokat porszívózással és rendszeres áttörléssel tisztán tartsa a portól. Ha a szellőzők szűrővel rendelkeznek, azt rendszeresen cserélni, vagy tisztítani kell. Az elszívó szellőzőket évente néhány alkalommal tisztítják.


A karbantartási szerződés megkötése az IVAeris Kft-vel segít a lakóknak és a lakóközösségeknek abban, hogy biztosítsák a szellőzőrendszer megfelelő működését és a tiszta beltéri levegőt. Ne feledje, hogy a berendezés használatára és karbantartására vonatkozóan tartsa be a gyártó utasításait.

WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE

IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hu

3 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page