top of page
Etsi
  • Writer's pictureBrigitta Kecskés

A szellőztetés szerepe és funkciója: információk, alkalmazások és kockázatok

A szellőzés az épületek egészségének és kényelmének kulcsfontosságú tényezője. Segít friss levegőt juttatni a belégzéshez, és eltávolítani a beltéri levegőszennyező anyagokat, amelyek károsak lehetnek mind az emberekre, mind az épületre. De mit is jelent valójában a szellőzés, és hogyan lehet javítani? Nézzük meg közelebbről.

A szellőzés alkalmazásai

Bár az embereknek oxigénre van szükségük az élethez, a szükséges szellőzés csak töredéke az épület teljes szellőzési igényének. Az emberi tüdő például naponta több mint 15 000 liter levegőt tisztít meg, de nem ez az egyetlen szennyezőforrás az épületekben. Az épületben számos olyan szennyező anyag keletkezik, amelyet nem lehet teljesen eltávolítani, mint például a szén-dioxid és a vízgőz. Ezért van szükség megfelelő általános szellőzésre.


Szellőzési kockázatok

A szellőzés nyomáskülönbségek alapján működik, a levegő mindig egy magasabb nyomású területről áramlik egy alacsonyabb nyomású területre. A mechanikus szellőztetés és a kényszerszellőztetés ezt az elvet használja ki. Ha azonban a szellőzés nem megfelelő vagy rendszertelen, az beltéri levegő problémákat okozhat. A rosszul karbantartott táplevegő-csatornák például felhalmozhatják a szennyeződéseket, és idővel szagot áraszthatnak, ami ronthatja a beltéri levegő minőségét.


Intézkedések a szellőzés javítására

A gépi szellőztetés előnye, hogy képes megszűrni a beszállított levegőt és visszanyerni a hőt az elszívott levegőből. Fontos azonban, hogy a rendszer megfelelően működjön és rendszeresen karbantartott legyen. Például a külső szellőzőnyílásokon keresztül biztosítani kell a cserelevegő ellenőrzött beáramlását.


Legyen bátor és próbálja ki!

A szellőzés javítása bonyolultnak tűnhet, de kis változtatásokkal nagy változást érhet el. A különböző módszerekkel való kísérletezéssel és a rendszeres karbantartás biztosításával jelentősen javíthatja az épület beltéri levegőminőségét. Ne feledje, minden a megértéssel kezdődik: minél jobban megérti a szellőzés fontosságát és működését, annál jobban tud gondoskodni az épület szellőzőrendszeréről.


IVAeris Kft. - Az Ön megbízható partnere a szellőzés karbantartásában és telepítésében. Egy olyan szellőztetéstelepítő és karbantartó vállalat, amely büszkén vallja, hogy a legfontosabb értékek az ügyfélelégedettség, együttműködés, felelősség és fejlődés. Elkötelezettek vagyunk a legmagasabb színvonalú szolgáltatás biztosítása iránt. Akár új szellőzőrendszer telepítésére, akár meglévő rendszerének karbantartására van szüksége, ránk számíthat. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és nézzük meg együtt, hogyan tudunk segíteni Önnek.


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hu


bottom of page