top of page
Etsi
  • Writer's pictureBrigitta Kecskés

Hogyan biztosítható a szellőzés egy gravitációs légcserével rendelkező épületben?

A gravitációs szellőzéssel rendelkező épületekben a beltéri légcsere a beltéri és a kültéri tér közötti hőmérsékletkülönbségen és a szél által okozott nyomáskülönbségen alapul. Bár a gravitációs szellőztetés nagyobb kihívásnak tűnhet, mint a gépi szellőztetés, számos módon biztosíthatja a tiszta és megfelelő beltéri levegőt még egy gravitációs szellőztetésű ingatlanban is.


Ellenőrizze az elszívó szellőzőcsatornákat: győződjön meg róla, hogy a konyha, a fürdőszoba, a WC, a szauna és a ruhatár rendelkezik elszívó szellőzőcsatornákkal. Ezek fontosak a lakáson belüli levegőmozgás szempontjából.

Derítse ki a furcsa szagok okát: ha furcsa szagokat észlel otthonában, annak oka lehet a csatornákban lévő szivárgás vagy a visszaáramlás. Előfordulhat, hogy a furcsa szagok a csatornákból erednek, vagy ha a szagok a szellőzőrendszerből származnak, akkor a csatornákban lévő szivárgás lehet az oka.


Győződjön meg arról, hogy elegendő pótlólagos levegő áll rendelkezésre: ellenőrizze, hogy otthonában elegendő pótlólagos szellőzőnyílás van-e a lakóterekben és a hálószobákban. Ezeket legalább az összes úgynevezett tiszta helyiségben biztosítani kell.


Ne zárja el a pótlólagos szellőzőnyílásokat: győződjön meg arról, hogy a pótlólagos szellőzőnyílások nincsenek elzárva, például tapétázással vagy más módon. Az eltömődött szellőzőnyílások csökkentik a szellőzést, és egészségtelen légáramlást okozhatnak.

Tartsa tisztán a csere szellőzőnyílások szűrőit: A szűrőket évente néhányszor ki kell cserélni, hogy hatékonyan távolítsák el az olyan részecskéket, mint a forgalom és a pollenek a beltéri levegőből.


Ha a fentiek mindegyike rendben van, akkor a kényszerszellőztető rendszere valószínűleg jól működik. Az időjárási körülmények azonban jelentős hatással vannak a nyomás alatt álló épületek levegőcseréjére. A szellőzést tovább javíthatja a beltéri levegő minőségét.


Egy gravitációs épület szellőzésének átfogó javításához szükség lehet egy csatornafelmérésre is, amely egy cselekvési terv alapját képezi. A csatornafelmérés segíthet azonosítani a szellőzőrendszer lehetséges problémás területeit, és hatékony megoldásokat tervezhet azok kijavítására.


Íme néhány további tipp, hogyan javíthatja ingatlana szellőzését:


  • Gondoskodjon a szellőzés szabályozásáról. Használja a nyomásszabályozást, hogy a szellőzés kiegyensúlyozott legyen és optimálisan működjön.

  • Fordítson figyelmet az épület tömörségére: az épület tömörsége befolyásolja a szellőzés teljesítményét. Ellenőrizze, hogy az épület külső burkolatán nincsenek-e olyan légszivárgások, amelyek veszélyeztethetik a szellőzést.

  • Figyelje a levegő minőségét: a beltéri levegő minőségének figyelemmel kísérése segít időben felismerni az esetleges szellőzési problémákat. A beltéri páratartalmat és szén-dioxid-szintet mérő érzékelők hasznosak ebben a tekintetben.

  • Ellenőrizze a szellőzőcsatornák és füstelvezetők állapotát: a szellőzőcsatornák és füstelvezetők rendszeres ellenőrzése segít a szellőzést rontó sérülések vagy eltömődések felderítésében.

  • Vegye figyelembe a szellőzés fontosságát felújításkor: felújításkor fontos figyelembe venni a szellőzés funkcionalitását, és biztosítani, hogy azt ne veszélyeztesse például további szigetelés vagy tömítés.

Az IVAeris Kft. szellőztetőberendezés-szerelő és karbantartó cég, amely segít Önnek gondoskodni a szellőzésről egy nyomás alatt álló ingatlanban is. Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, és közösen kidolgozunk egy intézkedési tervet a szellőztető rendszere javítására, és gondoskodunk ennek szakszerű kivitelezésről is. Így Ön egészséges és kényelmes beltéri levegőt élvezhet ingatlanában.


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hu

3 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page