top of page
Etsi
 • Writer's pictureBrigitta Kecskés

Hogyan tervezzünk hatékony mégis diszkrét szellőztető rendszert - 10 szakértői tipp

A jó szellőzés az a fajta szellőzés, amely nem is észrevehető. Olyan hatékony és csendes kell legyen, hogy beleolvadjon az épület mindennapi életébe. Ez a cikk 10 professzionális szintű tippet kínál, amelyek segítségével elkezdheti a szellőztetés tervezését.


 1. Szakember megbízása a tervezési munkákkal. Az építési folyamatot szigorúan szabályozza a törvény. Fontos, hogy szakképzett főtervezőt alkalmazzon, aki felelősséget vállal az épület szellőzőrendszeréért. Régi épületek felújításakor még fontosabbá válik a tervezés fontossága, hogy a szellőzőrendszer diszkréten illeszkedjen az épületbe.

 2. A szellőztetőberendezés mérete. A lakás szellőztetőberendezésének méretét a lakás igényeihez kell igazítani. A gép kiválasztásakor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a személyek és a tevékenységek száma befolyásolja a szükséges szellőzés mennyiségét.

 3. A gép automatikus vezérlése. A szellőztető rendszernek a lehető legkevesebb energiát kell fogyasztania. A páratartalom- és szén-dioxid-érzékelőkkel ellátott intelligens automatika a levegő minőségének megfelelően állítja be a szellőzés mértékét.

 4. Hővisszanyerés. A szellőztetőgép legfontosabb jellemzője a hővisszanyerő képessége. Ez azt jelenti, hogy a gép mennyire jól tudja felhasználni az elszívott levegő hőjét a beáramló levegő felmelegítésére.

 5. A szellőztetőgép elhelyezése. A szellőztetőgép elhelyezése fontos szerepet játszik. Ajánlott a gépet meleg, legalább +10 C-os beltéri helyiségben elhelyezni. A gép zaja ne zavarja a lakókat, és könnyen szervizelhető legyen.

 6. Szellőzőcsatorna-hálózat. Ajánlatos a lehető legrövidebb szellőzőcsatorna-hálózatot tervezni, mivel a hosszú és bonyolult csatornarendszer drága és csökkenti a szellőzés hatékonyságát.

 7. A kültéri légcsatornák elhelyezése. A frisslevegő-csatornát a ház hűvösebb oldalán ajánlott elhelyezni, hogy a nap ne melegítse fel nyáron a beltéri levegőt.

 8. A levegő keringetése. Fontos biztosítani, hogy a levegő az egész lakásban keringjen. Ezt megtehetjük például úgy, hogy az ajtók alól küszöböket hagyunk ki, vagy az ajtókon vagy a falakon légnyílásokat alakítunk ki.

 9. Üzembe helyezés. A szellőzőrendszer beállítása és üzembe helyezése fontos szempont a rendszer megvásárlásakor. A szakszerű üzembe helyezés magában foglalja a rendszer használatának oktatását is.

 10. Karbantartás. A légkezelő berendezés rendszeres karbantartása elengedhetetlen része a hosszú élettartamnak. Fontos a szűrők cseréje és a csatornarendszer rendszeres tisztítása.

Ha segítségre van szüksége a szellőztetés tervezésében vagy megvalósításában, forduljon bizalommal az IVAeris Kft-hez. Több éves tapasztalattal rendelkezünk a szellőztetési megoldások terén, és szívesen segítünk Önnek a szellőztetés tervezésében és megvalósításában. Ne feledje, a jól megtervezett és megvalósított szellőztetés energiát takarít meg, növeli a lakókomfortot és javítja a beltéri levegő minőségét.


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hu


bottom of page