top of page
Etsi
  • Writer's pictureBrigitta Kecskés

Légkezelő egység cseréje - mikor kell elvégezni?

A légkezelő egység cseréje egy újjal jó befektetés lehet, mivel akár néhány év alatt megtérülhet. Az új légkezelő egységek lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a régiek, ami jelentős megtakarítást jelent az energiaköltségek terén.

Mikor érdemes lecserélni egy légkezelő egységet?

A légkezelő egység cseréjének költséghatékonysága számos tényezőtől függ, többek között az egység korától, az energiafogyasztástól és a javítási igényektől. Minél nagyobb a cserélendő légmennyiség, annál nagyobb energiamegtakarítás érhető el egy új készülékkel. Kisebb légmennyiségek esetén a megtérülési idő hosszabb.


Az újabb szellőztetőberendezések energiafogyasztása olyannyira alacsonyabb, mint a régebbi berendezéseké, hogy gyakran megéri új szellőztetőgépet cserélni. Egy új gép vételára néhány év alatt megtérülhet, és a gép cseréjének költsége nem biztos, hogy többe kerül, mint a régi gép javítási költsége.


Az új szellőztetőgépek előnyei

Az új szellőztetőberendezésekkel számos hasznos funkció áll rendelkezésre. Az Enervent, a Swegon és a Vallox légkezelő egységek például sokoldalú interfészekkel rendelkeznek a különböző távvezérlő rendszerekhez, és lehetőség van a gép felügyeletére és vezérlésére mobiltelefonos alkalmazáson vagy felhőszolgáltatáson keresztül. Emellett számos új modell alapfelszereltségként rendelkezik páratartalom- és szén-dioxid-érzékelőkkel, amelyek csak akkor fokozzák a szellőzést, amikor arra szükség van, ami további energiaköltség-megtakarítást eredményez.


Hogyan keletkezik a megtakarítás

A szellőztetőberendezésekből származó megtakarítások a hővisszanyerés jobb hatékonyságából és az automatikus leolvasztásból származnak, ami csökkenti a kibocsátott hulladékenergia mennyiségét. Ennek eredményeképpen a légkezelő egység utánmelegítő tekercsének fogyasztása jelentősen csökkent, és az új gépeknél általában nincs energiapazarló előfűtés. Ezenkívül az EC-technológiával ellátott ventilátorok árammegtakarítása gépenként évente akár több száz eurót is elérhet.


Egy légkezelő berendezés újjal való cseréjét különösen akkor érdemes megfontolni, ha a régi berendezés energiafogyasztása magas, ha sok javításra szorul, vagy ha szeretné kihasználni az új berendezés által kínált funkciók előnyeit. Egy új légkezelő egység vásárlása költséghatékony megoldás lehet, amely az energiamegtakarítás révén néhány év alatt megtérül.

Ha nem biztos abban, hogy az Ön esetében érdemes-e légkezelő egységet cserélni, érdemes szakemberrel konzultálni. Az IVAeris Kft. légkezelő berendezések telepítésével és karbantartásával foglalkozik. Több éves szakmai múlttal tudja az ön döntését támogatni. Ők segíthetnek felmérni a régi egység állapotát és energiafogyasztását, és összehasonlítani azt az új berendezéssel. Így megalapozott döntést hozhat arról, hogy mikor van értelme lecserélni a szellőztetőberendezést.


Fontos megjegyezni, hogy a légkezelő egység cseréje csak egy része az épület energiahatékonyságának javításának. Az energiahatékonyság javítható például a szigetelés növelésével, az ablakok és ajtók cseréjével és a megújuló energiaforrások használatával is. Az energiahatékonyság javítása összességében jelentős különbséget jelenthet.


A légkezelő egység cseréjét akkor kell megfontolni, ha a régi egység eléri az életciklusa végét, vagy energiafogyasztása szempontjából gazdaságtalanná válik. Egy új gép jelentős energiamegtakarítást és jobb beltéri levegőminőséget eredményezhet. Egy szakember, például az IVAeris Kft. segítségével felmérheti a régi egység állapotát, így megalapozott döntést hozhat a légkezelő egység cseréjéről.


Az IVAeris Kft. szívesen segít Önnek a légkezelő berendezés cseréjével kapcsolatos kérdéseiben és aggályaiban. Forduljon hozzánk bizalommal, ha bármilyen kérdése van a szellőzéssel kapcsolatban, vagy ha szeretné egészségesebbé tenni otthona, ingatlanja beltéri levegőjét. Együtt kényelmesebbé és egészségesebbé tehetjük az életet. A tiszta levegő létfontosságú, ezért engedje meg, hogy segítsünk Önnek a szellőztetés megfelelő kialakításában.


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hu6 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page