top of page
Etsi
  • Writer's pictureBrigitta Kecskés

Mi az a negatív nyomás és a pozitív nyomás, és hogyan befolyásolják a szellőzést?

Az IVAeris Kft. egy szellőztetést telepítő és karbantartó vállalat, amely magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. Ebben a cikkben a szellőztető rendszerben a nyomásegyensúly fontosságát tárgyaljuk, és azt, hogy miért kívánatos az enyhe vákuum a szellőztetésben. Az enyhe negatív nyomás segít megvédeni az épületet a nedvesség- és penészproblémáktól, míg a túlnyomás súlyosbíthatja ezeket a problémákat.


Miért kell enyhe negatív nyomásra törekedni a szellőztetésben?

Bár a finn előírások szerint a szellőztető rendszer célja a kiegyensúlyozott szellőzés, a gyakorlatban érdemes a rendszert enyhén negatív nyomás irányába beállítani. Ennek számos oka van, többek között a következők:


Koszos szűrők: A szellőzőrendszer szűrői idővel szennyeződést és port gyűjtenek, ami csökkenti az elszívott levegő hatékonyságát. A tökéletes egyensúly néhány hét alatt túlnyomássá válhat, ha a szűrők elkoszolódnak.


A páratartalom szabályozása. A negatív nyomás lehetővé teszi, hogy a levegő kívülről áramoljon az épületbe, megakadályozva a nedvesség felhalmozódását a szerkezetekben, és minimalizálva a penészproblémák kockázatát.


Biztonság és racionalitás: A szellőzőrendszer szabályozásának beállítása néhány százalék körüli negatív nyomású értékre biztosítja a rendszer hatékony és biztonságos működését. Ez csökkenti a nedvesség- és penészproblémák kockázatát, és javítja a beltéri levegő minőségét.


A túlnyomás hátrányai

A túlnyomás a szellőzésben számos problémát okozhat.

Nedvesség felhalmozódása a szerkezetekben: a túlnyomás a szerkezeteken keresztül nyomja ki a beltéri levegőt az épületből, ami nedvesség felhalmozódását okozhatja a szerkezetekben, és így megteremtheti a penészesedés feltételeit.


A beltéri levegő problémáinak súlyosbodása: a túlnyomás súlyosbíthatja a beltéri levegő problémáit, mivel a szerkezetekben felhalmozódó nedvesség és szennyező anyagok ronthatják a beltéri levegő minőségét.


A szellőzőrendszer célja, hogy az épületben kiegyensúlyozott szellőzést tartson fenn, de a gyakorlatban ajánlott a rendszert kissé a negatív nyomás oldalára állítani. Ez jobb páratartalom-szabályozást biztosít, és csökkenti a nedvesség- és penészproblémák kockázatát.

Fontos gondoskodni a szellőzőrendszer rendszeres karbantartásáról és tisztításáról, hogy a szűrők ne szennyeződjenek el és ne okozzanak túlnyomást. Az IVAeris Kft. szakértői szolgáltatásokat nyújtanak a szellőzőrendszer telepítéséhez, karbantartásához és beállításához, hogy Ön egészséges és kényelmes beltéri levegőben tölthesse mindennapjait.


Ne feledje, hogy a szellőzőrendszer megfelelő beállítása és karbantartása nemcsak a beltéri levegő minőségét javítja és csökkenti a nedvességproblémákat, hanem energiát is megtakaríthat, és csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket.


Az IVAeris Kft. szellőztetés telepítése és karbantartása terén a legjobb megoldás az Ön számára. Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, ha bármilyen kérdése van a szellőzéssel kapcsolatban.


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE

IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hu
4 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page