top of page
Etsi
 • Writer's pictureBrigitta Kecskés

Szellőztetés tervezése új épületben - mit kell figyelembe venni?

Az IVAeris Kft. egy szellőztetés telepítésével és karbantartásával foglalkozó cég, amelynek szakértői segítenek Önnek új épülete teljes szellőztetési rendszerének megtervezésében és megvalósításában. A szellőzés nagyon fontos része egy építési projektnek, mivel befolyásolja a lakókomfortot, a beltéri levegő minőségét és az energiahatékonyságot. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb dolgokat, amelyeket figyelembe kell venni egy új épület szellőztetésének tervezésekor.


 1. Szakemberekkel való konzultáció: még ha van is némi ismerete a szellőztetésről, mindig tanácsos szakemberekkel konzultálni. Az IVAeris Kft. szakértői segíthetnek kiválasztani a megfelelő berendezéseket és megoldásokat az Ön konkrét építési projektjéhez.

 2. Energiahatékonyság: Az energiahatékonyság fontos tényező a szellőztetés tervezésénél. A mechanikus szellőztetés hővisszanyerése csökkenti a fűtési energiafogyasztást és javítja az energiahatékonyságot. Az IVAeris Kft. szakértői segítenek Önnek megtalálni a szellőztetőrendszeréhez leghatékonyabb energiahatékonyabb megoldásokat.

 3. A szellőztetőegység elhelyezése a tervezés lényeges része. A gépet egy meleg helyiségben, például gépészeti helyiségben, vagy háztartási helyiségben kell elhelyezni, ahol nem zavarja a lakóteret, és ahol könnyen karbantartható.

 4. Csatornatervezés: Fontos figyelembe venni a csatornák elhelyezését és szigetelését, valamint az esetleges hangcsillapítási megoldásokat. Az IVAeris Kft. segíthet Önnek a szellőzőcsatorna-hálózat hatékony és hangcsillapító kialakításában.

 5. Szellőzőrendszer kiválasztása. Az épület követelményeitől és az energiahatékonysági céloktól függően számos különböző típusú szellőztető rendszer létezik. Válassza ki az épület méretének, a komfortigénynek és az energiahatékonysági céloknak leginkább megfelelő rendszert. A leggyakrabban használt szellőztető rendszerek a hővisszanyeréssel ellátott mechanikus szellőztetés és a külön beszívott levegő fűtésével ellátott légkezelő egységek.

 6. Jogszabályok és előírások: A szellőzés tervezését az építési előírások és rendeletek szabályozzák, amelyek előírják, hogy az épület szellőzését úgy kell megoldani, hogy egészséges és kényelmes körülményeket biztosítson. A tervezés során olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint a szellőzés hatékonysága, a hőelnyelés és a zajszint.

 7. A tervezés kiindulópontjai: A szellőzés tervezésénél figyelembe kell venni az épület méretét, a helyiségek elrendezését, a lakók igényeit és a jogszabályok követelményeit. A tervezés célja a megfelelő szellőzés elérése, amely frissen tartja a beltéri levegőt, és hatékonyan eltávolítja a nedvességet, a szennyező anyagokat és a szagokat.

 8. Szellőzésszabályozás és automatizálás: A szellőzés hatékonyságának és működésének szabályozása fontos a lakók kényelme és az energiahatékonyság szempontjából. A modern szellőztetőberendezések lehetőséget nyújtanak az automatikus vezérlésre, amely figyelembe veszi a lakók igényeit és a külső légállapotokat. Az automatikus vezérlés alapulhat például a levegő páratartalmán, CO2-tartalmán vagy hőmérsékletén. Emellett a lakóknak szükség szerint lehetőséget kell biztosítani a kézi vezérlésre is.

 9. Hővisszanyerés és energiahatékonyság. Lehetővé teszi a hő visszanyerését az elszívott levegőből és felhasználását a befújt levegő fűtésére, ezáltal csökkentve az energiafogyasztást. A hővisszanyerés hatékonysága többek között a berendezés kiválasztásától és a szellőzőrendszer vezérlésétől függ. Az épület energiahatékonysági besorolása (E osztály) szintén hatással lehet a szellőztető rendszerre.

 10. Hangszigetelés és zajvédelem. A szellőzőcsatornák és berendezések hangszigetelésének és zajcsökkentésének kialakításánál figyelembe kell venni mind a külső, mind a berendezésből származó belső zajokat. A hangcsillapítók, a megfelelő csővezeték-anyagok és a berendezések elhelyezése segíthet a zaj szabályozásában.

 11. Szellőzési szerviz és karbantartás: A tervezésnek biztosítania kell, hogy a szellőzési szerviz és karbantartás egyszerű és fáradságmentes legyen. Meg kell határozni a karbantartási igényeket és időközöket, és a lakókkal konzultálva ki kell dolgozni a karbantartási irányelveket. A szellőzőgépek szűrőinek cseréje és a csatornarendszer tisztítása fontos intézkedések a szellőzés működőképességének és a beltéri levegő minőségének biztosítása érdekében.

Egy új épület szellőztetésének tervezésekor számos tényezőt kell figyelembe venni, például az épület méretét és elrendezését, a jogszabályokat és előírásokat, a szellőztető rendszer kiválasztását, a hővisszanyerést, a hangszigetelést és a karbantartást. A jól megtervezett és kivitelezett szellőzés egészséges, kényelmes és energiahatékony körülményeket biztosít a lakók számára. A jól megtervezett és kivitelezett szellőztetés egészséges, kényelmes és energiatakarékos körülményeket biztosít a lakók számára.

Az IVAeris Kft-nél megértjük, hogy minden ügyfél egyedi, ezért a szellőzés tervezésében és kivitelezésében személyre szabott szolgáltatást nyújtunk. Arra törekszünk, hogy személyes kapcsolatot alakítsunk ki ügyfeleinkkel, hogy együtt a lehető legjobb feltételeket teremtsük meg az egészséges és kényelmes beltéri klímához. Ha bármilyen kérdése van a szellőzéssel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal. Az IVAeris Kft. szakszerűen és szívvel áll az Ön szolgálatára.


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE

IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hu
4 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page