top of page
Etsi
  • Writer's pictureBrigitta Kecskés

Szellőzési koncepciók és típusok

A szellőztetés külső levegőt juttat az épületbe vagy helyiségbe, és eloszlatja a levegőt az épületen vagy helyiségen belül. Az épületek szellőztetésének általános célja az egészséges légzőlevegő biztosítása a szennyező anyagok hígításával és eltávolításával az épületből (Etheridge & Sandberg, 1996; Awbi, 2003).


Az épületszellőzésnek három alapvető összetevője van:


Szellőzési sebesség - a térbe bevezetett kültéri levegő mennyisége és a kültéri levegő minősége (lásd a D. függeléket); a légáramlás iránya - az épületben a légáramlás általános irányának a tiszta területekről a szennyezett területek felé kell haladnia; és a levegő eloszlása vagy légáramlási minta - a kültéri levegőnek a tér minden egyes részébe hatékonyan kell belépnie, és a tér egyes részein keletkező légszennyező anyagokat szintén hatékonyan kell eltávolítani. Egy épületben háromféle szellőztetési módszer alkalmazható: természetes, mechanikus és hibrid (vegyes üzemmódú) szellőztetés.


Mi a természetes szellőzés?

A természetes erők (például a szél és a beltéri és a kültéri levegő sűrűségének különbségeiből eredő hőhatások) a kültéri levegőt az épület burkolatszerkezetein keresztül irányítják. Ezek közé tartoznak az ablakok, ajtók, napelemes lamellák, széltornyok és frisslevegő-szellőzőnyílások. Az épületek természetes szellőzése az éghajlattól, az épület kialakításától és az emberi viselkedéstől függ.


Mi a mechanikus szellőzés?

A mechanikus szellőztetést gépi ventilátorok hajtják. A ventilátorok beépíthetők közvetlenül az ablakokba vagy a falakba, vagy beépíthetők olyan légcsatornákba, amelyek levegőt juttatnak a helyiségbe, illetve elszívják a levegőt onnan.


A gépi szellőzés típusa az éghajlattól függ. Például meleg és párás éghajlaton szükség lehet a levegő beszivárgásának minimalizálására vagy megakadályozására a kondenzáció csökkentése érdekében (amely akkor következik be, amikor a meleg, nedves beltéri levegő áthatol a falon, mennyezeten vagy padlón, és hideg felülettel találkozik). Ezekben az esetekben gyakran alkalmaznak mechanikus szellőztető rendszert. Ezzel szemben hideg éghajlaton a kondenzáció csökkentése érdekében meg kell akadályozni a kipufogást, és negatív nyomású szellőztetést alkalmaznak. A helyben keletkező szennyező anyagokkal teli helyiségekben, mint például a fürdőszobák, WC-k vagy konyhák, gyakran használnak negatív nyomású rendszert.


A túlnyomásos rendszerben a helyiségben túlnyomás uralkodik, és a helyiség levegője szerkezeti szivárgásokon vagy más nyílásokon keresztül távozik. A negatív nyomású rendszerben a helyiségben negatív nyomás uralkodik, és a helyiség levegőjét kívülről "beszívott" levegővel pótolják.


A kiegyensúlyozott mechanikus szellőztető rendszer olyan rendszerre utal, ahol a levegő be- és elszívását a tervezési előírásoknak megfelelően tesztelik és állítják be. A helyiség nyomása enyhén pozitív vagy negatív szinten tartható, amit enyhén egyenlőtlen be- vagy elszívólevegő-cserével érnek el. Például enyhén negatív helyiségnyomást úgy érhetünk el, hogy hideg éghajlaton 10%-kal több levegőt szívunk el, mint amennyit beszállítunk, hogy minimalizáljuk a kondenzáció kialakulásának lehetőségét. A légfertőzés ellen védett helyiséget gyakran legalább 2,5 Pa negatív nyomáson tartják a folyosóhoz képest (CDC, 2003).


Mi a hibrid szellőztetés vagy vegyes szellőztetés?

A hibrid vagy vegyes szellőztetés a természetes erőkön alapul, amelyek a kívánt (tervezett) légáramlást előállítják. Mechanikus szellőztetést alkalmaz, ha a természetes légáramlás túl alacsony (Heiselberg & Bjørn, 2002).


Ha a természetes szellőzés önmagában nem elegendő, a szellőzés javítása érdekében (megfelelő előzetes vizsgálat és tervezés után) elszívó ventilátorokat lehet telepíteni a légúti fertőzésben szenvedő betegek szobáiba. Ezt a fajta egyszerű hibrid vagy vegyes szellőztetést azonban óvatosan kell alkalmazni. A ventilátorokat úgy kell felszerelni, hogy a szoba levegője közvetlenül a külső levegőbe távozhasson, akár a falon, akár a mennyezeten keresztül. Az elszívó ventilátorok mérete és száma a kívánt szellőzési sebességtől függ, és használat előtt ki kell mérni és tesztelni kell.


Az elszívó ventilátorok használata olyan problémákkal jár, mint a telepítési nehézségek (különösen a nagy ventilátorok esetében), a zaj (különösen a nagy hatékonyságú ventilátorok esetében), a helyiség hőmérsékletének emelkedése vagy csökkenése és az állandó áramellátás szükségessége. Ha a helyiségben uralkodó körülmények miatt nem megfelelő a hőkomfort, helyi hűtési vagy fűtési rendszereket és mennyezeti ventilátorokat lehet alkalmazni.


A másik lehetőség az, hogy telepítsünk forgó szellőztető szélgenerátorokat (whirlybirds), amelyek nem igényelnek áramot, és tetőlégelvezető rendszert biztosítanak, ami növeli a levegőáramlást az épületben.


Ez a cikk a különböző szellőztetési koncepciókat és típusokatmutatta be Önnek, valamint azt, hogy ezek hogyan befolyásolják az épület klímáját és kényelmét. Kitértünk a szellőzés alapvető összetevőire, a természetes, a mechanikus és a hibrid szellőzés alapjaira és alkalmazásaira, valamint ezek fontosságára az egészséges és kényelmes beltéri klíma szempontjából.


Segítségre van szüksége a szellőzéssel kapcsolatban? Az IVAeris Kft. az Ön szakértője, ha a szellőzés optimalizálásáról van szó. Legyen szó természetes, mechanikus vagy hibrid szellőzésről, széleskörű tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezünk mindenféle szellőztető rendszer tervezésében, telepítésében és karbantartásában.


Az IVAeris Kft. csapata tapasztalt szakértőkből áll, akik tisztában vannak a szellőzés fontosságával és azzal, hogyan kell szabályozni az épületek légáramlását az egészséges és kényelmes beltéri környezet elérése érdekében. Mindig a legújabb technológiát alkalmazzuk a legjobb eredmény elérése érdekében.


Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hubottom of page