top of page
Etsi
 • Writer's pictureBrigitta Kecskés

Szellőztetés tervezése felújítási projekt esetén - mit kell figyelembe venni?

Päivitetty: 8. kesäk. 2023

A szellőztető rendszer tervezése és kivitelezése kulcsfontosságú az egészséges, kényelmes és energiatakarékos beltéri terek kialakításához. A felújítási projektek szellőzésének tervezése azonban nagyobb kihívást jelenthet, mint az új építkezések esetében, mivel figyelembe kell venni a meglévő szerkezetek és terek korlátait. Ebben a cikkben áttekintjük azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyeket figyelembe kell venni a szellőzés tervezésekor egy felújítási projektben.


A meglévő szellőzőrendszer feltérképezése

Mielőtt elkezdené a szellőztetés tervezését, fontos meghatározni a meglévő szellőzőrendszer állapotát és működőképességét. Ez magában foglalja a szellőzőcsatornák vizsgálatát, a légáramlás mérését és a szellőzőgép működésének értékelését. Ha a jelenlegi rendszer elavult vagy rossz állapotban van, előfordulhat, hogy ki kell cserélni vagy korszerűsíteni kell.

Vegye figyelembe a szerkezeti korlátokat

Egy felújítási projekt során a szellőzés tervezését befolyásolják a meglévő szerkezetek, például a falak, a tetőszerkezetek és az áthatolások. Ez korlátozhatja a szellőzőcsatornák helyét és méretét. Lényeges olyan kompromisszumokat találni, amelyek nagyobb szerkezeti változtatások nélkül teszik lehetővé a hatékony szellőzést.


Használja ki az energiahatékony megoldásokat

Ma már számos energiahatékony szellőztetési megoldás áll rendelkezésre, amelyek csökkenthetik az energiafogyasztást és költségmegtakarítást eredményezhetnek. A hővisszanyerő rendszerek például az elszívott levegő hőenergiáját az épületbe belépő cserelevegő fűtésére használhatják. Érdemes megfontolni az ilyen megoldásokat a szellőztetés tervezésének részeként.


Vegye figyelembe a különböző terek követelményeit

A különböző tereknek eltérő szellőzési követelményei vannak. A konyháknak például hatékony elszívó szellőzésre van szükségük a zsírok és szagok eltávolításához, míg a hálószobáknak nyugodt és csendes légkört kell fenntartaniuk. A szellőztetőrendszer tervezésekor figyelembe kell venni ezeket a különböző igényeket, és biztosítani kell, hogy a rendszer hatékonyan és kiegyensúlyozottan működjön a lakás egész területén.


Íme néhány fontos dolog, amit figyelembe kell vennie, amikor egy felújítási projekt szellőzését tervezi:

 • A lakás elrendezése és a helyiségek használata: A szellőztetés tervezésekor fontos ismerni a lakás elrendezését és a különböző helyiségek használatát. Ez segít meghatározni az egyes helyiségek szellőzési igényeit, és kiválasztani a megfelelő szellőztetési megoldásokat.

 • A szellőzőrendszer típusa: fontos, hogy a felújítási projekthez a megfelelő típusú szellőzőrendszert válasszuk. A leggyakoribb lehetőségek a kényszerszellőztetés, a mechanikus elszívó szellőztetés és a hővisszanyerős szellőztetés. Az egyes rendszerek kiválasztását olyan tényezők befolyásolják, mint a lakás kora, szerkezete és a meglévő szellőzőrendszer.

 • A szellőzőcsatornák elrendezése: A szellőzőcsatornák elrendezése a tervezés fontos része, mivel befolyásolja a rendszer hatékonyságát és könnyű használhatóságát. A csatornákat úgy kell elhelyezni, hogy ne zavarják a belső teret, és ne okozzanak további zajterhelést.

 • A szellőztetőberendezések kiválasztása. A tervezési folyamat lényeges része a helyiség szellőzési követelményeinek megfelelő és a lakás szerkezetével kompatibilis berendezés kiválasztása. Vegye figyelembe az energiahatékonyságot, a zajszintet és a könnyű karbantarthatóságot.

 • Hangcsillapítás és zajvédelem: A szellőzőrendszer zajszintje befolyásolhatja a komfortérzetet. A tervezés során figyelembe kell venni a zajkeltő megoldásokat, amelyek csökkentik a zajterhelést és biztosítják a nyugodt lakókörnyezetet.

 • A szellőzés szabályozása: a szellőztető rendszer szabályozása fontos a lakás optimális beltéri levegőminőségének elérése érdekében. Olyan rendszert válasszon, amely megkönnyíti a légáramlás szükség szerinti beállítását, és gondoskodjon arról, hogy a lakók tudják, hogyan kell helyesen használni a vezérlőket.

 • A szellőzőrendszer karbantartása és szervizelése: A tervezés során figyelembe kell venni a szellőzőrendszer karbantartását és szervizelését is. Biztosítsa, hogy a rendszer könnyen tisztítható és karbantartható legyen, és hogy a szellőzőcsatornák és a berendezések könnyen hozzáférhetőek legyenek. Ez meghosszabbítja a rendszer élettartamát és javítja a teljesítményét.

 • Energiahatékonyság. Válasszon energiahatékony berendezéseket és rendszereket, amelyek minimalizálják az energiafogyasztást, például lehetőség szerint hővisszanyeréssel.

 • Szakértői segítség. Egy szakember képes lesz minden szükséges tényezőt figyelembe venni, és a megfelelő megoldásokat kiválasztani a lakás különböző helyiségeihez.

 • Szabályozási követelmények: mindenképpen ellenőrizze a szellőzésre vonatkozó helyi kormányzati és építési előírásokat. Ez biztosítja, hogy az Ön által tervezett rendszer megfeleljen az összes szükséges szabványnak és előírásnak.

A leggyakoribb szellőztetési típusok a következők: szellőztető rendszerek felújításhoz, szellőztető rendszerek légkondicionáláshoz, szellőztető rendszerek légkondicionáláshoz, és szellőztető rendszerek fűtéshez, szellőztető rendszerek légkondicionáláshoz, és szellőztető rendszerek légkondicionáláshoz. A szellőzés közvetlen hatással van a lakók egészségére és jólétére, ezért fontosságát nem szabad alábecsülni.


A szellőzés tervezésekor számos tényezőt kell figyelembe venni, például a légáramlás optimalizálását, a terek sajátos követelményeit és az energiahatékonyságot. A megfelelően megvalósított szellőztetés javítja a beltéri levegő minőségét és a lakók jólétét. A szaktanácsadás és a szabályozási követelményeknek való megfelelés kulcsfontosságú a sikeres szellőztetőrendszer kialakításához.


Az IVAeris Kft-nél minden igényt egyedi módon kezlünk, hiszen minden lakás és kérés ms és más. Személyre szabott szolgáltatást és szakértelmet szeretnénk nyújtunk Önnek a szellőztetés tervezésében és kivitelezésében. Együtt egészségesebbé és kényelmesebbé tehetjük otthonát, anélkül, hogy a minőség kapcsán kompromisszumot kellene könie. Vegye fel a kapcsolatot az IVAeris Kft-vel még ma, és gondoskodjon arról, hogy tiszta és friss levegő legyen otthonában!


WE KNOW, WE CARE & WE GET IT DONE


IVAeris Kft.

+36 20 258 4282

www.aeris.hu

info@aeris.hu

bottom of page